English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 21 sat
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
Izložba

In Their Eyes...

MMSU,  14. 7. – 17. 8. 2017.

Otvorenje: petak, 14. 7. 2017. u 20 sati, MMSU


EskinjaEfemeropolis1.jpg

Umjetnici: Stefano Cagol (Italija), Nemanja Cvijanović (Hrvatska), Igor Eškinja (Hrvatska), Hannes Egger (Italija), Michael Fliri (Italija), Miroslav Hašek (Češka), Zdena Kolečková (Češka), Richard Loskot (Češka), Michaela Thelenová (Češka), Slaven Tolj (Hrvatska)


Kustosi: Michal Koleček (Češka), Camilla Martinelli (Italija)

Izložba In Their Eyes... predstavlja umjetničke pozicije proizašle iz tri specifične regije u središnjoj Europi, koje karakterizira zastupljenost više nacionalnih manjina i smještaj na granicama različitih jezičnih, kulturnih i geopolitičkih utjecaja. Teritorije Istre i Kvarnera, Južnog Tirola i Sudeta povezuju povijesno važni događaji. Ova su područja nekoliko stoljeća bila dio Austro-Ugarske Monarhije i stoga im je potraga za vlastitim identitetom u novoj, poslijeratnoj strukturi Europe bila posebice zamršena. Rastuća međunarodna i društvena napetost, koja je utjecala na raspoloženje i temperament stanovnika, napokon je kulminirala. Tijekom tragičnih događanja koja su pratila početak, tijek i posljedice Drugoga svjetskog rata, eskalirali su pokušaji da se radikalno i na neki način nepovratno razriješe problemi u ovim regijama. Posljedice ovih dramatičnih procesa sve do danas bitno utječu na političku organizaciju te, u velikoj mjeri, i na društveno-političku atmosferu ovih regija.

Radovi desetoro umjetnika iz Češke, Hrvatske i Italije kroje priče u kojima se, ponekad posredno, a opet sasvim sigurno pod utjecajem tijeka „velike povijesti“, nerazmrsivo isprepliću teme intimnosti karakteristične za obiteljske mitologije, topografije ponovno prisvojenih prostora te zanimljivosti materijalne baštine u kojoj se može naslutiti prisustvo predaka. Radovi se osvrću i na aktualne identitete povezujući prošlost sa sve manje odloživim izazovima današnjeg društva. Pitanje identiteta ponovo dovodi u žarište rastući broj negativnih manifestacija koje predstavljaju prijetnju etičkom integritetu i demokratskom potencijalu trenutačnog političkog sistema, kao i pojedinačnim zajednicama.

Projekt je nastao u suradnji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Fakulteta likovnih umjetnosti i dizajna (Sveučilište Jan Evangelista Purkyně u Ústí nad Labem) i Kunsthalle Eurocentra Lana.

Održavanje izložbe In Their Eyes… u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci omogućili su Fakultet likovnih umjetnosti i dizajna i Sveučilište Jan Evangelista Purkyně u Ústí nad Labem, Ministarstvo kulture Češke Republike, Kunsthalle Eurocenter Lana, Werkbank Lana i Grad Rijeka.

Suradnice na izložbi: Kora Girin i Ksenija Orelj


lofoITE1.jpg

 

 

Radno vrijeme izložbe:
uto – pet: 12 do 20 sati
sub i ned: 11 do 14 sati i 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Foto: Igor Eškinja, Efemeropolis, 2016.

Powered by iSite