English
New Link
Aktivnosti
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka
 
Prijava na mailing listu
e-mail *
Polja označena s (*) su obavezna.
 
Pretraživanje
Međunarodni znanstveni skup
Pierre Schaeffer: mediArt
Rijeka, 5., 6. i 7. listopada 2010.

Povodom stote obljetnice rođenja skladatelja, istraživača glazbe i vizualnih  medija, teoretičara i pisca Pierrea Schaeffera, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u suradnji s Mediainmotion Berlin, organizira međunarodni znanstveni skup „Pierre Schaeffer: mediArt“.

Djelo Pierrea Schaeffera, jedno od najčešće spominjanih kada je riječ o umjetnosti i “novim medijima” u 20. stoljeću, zapravo je tek djelomice poznato. Svedeno na jedan jedini koncept, musique concrète, postalo je tek slavnom pretpoviješću nečega tako raširenog kao što je tehnika sampliranja. Stoga se čini da danas više ničim ne izaziva. No je li tome doista tako? Što bi nam Schaeffer rekao da je danas s nama, slaveći svoj stoti rođendan? I tko je on uopće: istraživač medija ili umjetnik?

Rijeka se pritom nadaje kao iznenađujuće pogodna lokacija: premda Schaeffer za života nije posjetio ovaj grad, ona je svojedobno bila poprište druge epizode, čiji splet “novih medija”, ratnih okolnosti i umjetnosti, možda na drugi način i u drugom smislu, kao da odjekuje i iz Schaefferova djela: Jesu li mediji i umjetnost uopće saveznici – ili su njihovi interesi suprotstavljeni?

Organizacijski odbor, u sastavu Dalibor Davidović, akademik Nikša Gligo, muzikologinja Seadeta MidžićDaniel Teruggi, Jerica Ziherl, sastavio je listu sudionika koja obuhvaća eminentne osobnosti iz svijeta glazbenih, vizualnih i izvedbenih umjetnosti te ostalih znanstvenih disciplina. Između ostalih pozvani su: Ivo MalecFrançois Bayle, Marc Battier, Dieter Kaufmann, Martin Laliberté, Jocelyne Tournet-Lammer i Elzbieta Sikora.

Proslava obljetnice rođenja Pierre Schaferea ušla je u nacionalni kulturni program francuske vlade, a s obzirom na njegovu povezanost s hrvatskom kulturnom  sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća ovo je prilika  da se hrvatska javnost upozna te prepozna značaj ovog velikog i svestranog umjetnika.

PROGRAM

Partneri:

logo_PS.png

Powered by iSite