English
New Link
Aktivnosti
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka
 
Prijava na mailing listu
e-mail *
Polja označena s (*) su obavezna.
 
Pretraživanje
15. BIENNALE MLADIH UMJETNIKA EUROPE I MEDITERANA
Hrvatski predstavnici
Marko Dješka, Kolinje, animirani film, 2010.

Animirani film Kolinje Marka Dješke nastao je u produkciji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu kao završna vježba na diplomskom studiju smjera animirani film i novi mediji.
Žanrovska pravila horora poslužila su kao okosnica u razradi filma koji tematizira tradicijski običaj klanja svinja. Kroz uradak se provlači konstantan osjećaj straha protagoniste, prijeteća priviđenja u liku mesara, motivi potjere i bijega, uz obavezna „krvava mjesta“...
Likovno rješenje nađeno je u klasičnoj 2D animaciji, kroz dinamično sučeljavanje  geometrijskog crno bijelog crteža okruženja i aktivnih kolorističkih dijelova slike. Jednostavna i maštovita ilustracija dodatno olakšava empatiju sa životinjskim svijetom, a lociranje priče u urbano okruženje dograđuje nove slojeve značenja, te iščitavanje animacije pomjera u smjeru životinjske alegorije o otuđenosti.
Suprotno danas popularnih modusa izražavanja komercijalne animacije koja za junake ima životinjski svijet ljudskih osobina, animacija Marka Dješke je ozbiljno umjetničko promišljanje o polemičnim temama na vizualno zanimljiv, a sižejno sugestivan filmski način.
(obrazloženje žirija)


Film Kolinje je moj završni film s prve godine diplomskog studija animiranog filma pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Rezultat je iskustva i znanja stečenog prilikom studiranja na području animacije, režije i pisanja scenarija. Kako se dugi niz godina bavim aktivizmom za prava životinja, odlučio sam se s ovom tematikom pozabaviti u svom prvom filmu. Njime sam nastojao ilustrirati strah kojeg životinje osjete prilikom konstantne ljudske intervencije u njihove živote, na jedan jezivi, ali i dalje vrlo komičan način.
(Marko Dješka)

Marko Dješka rođen je 1983. u Osijeku. Završio je srednju školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, te 2005. upisao preddiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer animirani film, a 2008. i diplomski studij. Trenutačno završava svoj drugi film (klasična animacija), u koprodukciji s Zagreb filmom. Osim filmom, bavi se stripom i ilustracijama.  

01-kolinje-ogledalo_72dpi.jpg

02-kolinje-dizalo_72dpi.jpg

03-kolinje-ulica_mesar_72dpi.jpg

04-kolinje-ured_72dpi.jpg

05-kolinje-bijeg_kroz_prozor_72dpi.jpg

Powered by iSite