English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
Izložba

Iva Gobić i Dražen Vitolović
Naturalije

Mali salon, 30.10. – 21. 11. 2012.
Otvorenje: utorak, 30.10. u 19 sati


Razgovor s umjetnicima:

Iva Gobić: O umjetničkim knjigama i knjigama objektima, ponedjeljak 5. studenoga 2012. u 18 sati 

Dražen Vitolović: Modularnost u skulpturi, ponedjeljak 19. studenoga 2012. u 18 satiNaslov Naturalije je dvoznačan; podrazumijeva prirodne stvari i potrebe, ali i preparirane ili konzervirane predmete iz prirode, a oba se značenja propituju i prepliću kroz izložbu. Povezivanje graničnih situacija koje susrećemo na izložbi, prisutno je i u biografijama umjetnika – budući Iva Gobić i Dražen Vitolović žive i rade na relaciji između Rijeke i manjih mjesta u Istri, gotovo kao svakodnevni migranti. Njihovi radovi povezani su s životnim okolnostima, a 'nomadske' karakteristike uočavaju se u osjetljivosti na prostor i vanjske faktore, osjećaju za prolaznost i promjenjivost, sposobnosti prilagođavanja te izvrtanja danih ograničenja. Unutar skučenih uvjeta i slabašnih poticaja na umjetničkoj sceni, privremeni atelje iznalaze na otvorenom prostoru iz kojega proizlazi većina radova.    
Radovi nas upućuju na različita stanja rubnosti, između umjetnosti i svakodnevice, artefakata i prirodnih fenomena, korisnih sustava ili pak onih koje bismo označili kao trivijalne. Usredotočeni na periferne zone naše pažnje, remete uvriježeni reprezentacijski okvir, sustave sakupljanja, imenovanja i svrstavanja vrijednosti. Pritom se oboje umjetnika često koriste metodama prisvajanja, izmještanja i recikliranja. Zajedničke poveznice nastaju propitivanjem (ne)uvjerljivosti u razlikovanju između 'prirodnog' i 'umjetnog', usmjeravanju pozornosti na elastičnu i uglavnom obmanjujuću upotrebu tih termina u različitim kontekstima, budući baratanje terminima 'prirode' i 'prirodnog' u postindustrijsko vrijeme neizbježno izaziva dozu sumnjičavosti. Istodobno aktivira pitanja koliko su slike prirode u našem društvu naivne ili proturječne, romantične, ekološki angažirane, politizirane, manipulirane... Upravo takav stav čini bitna mjesta izložbe, u kojima se prirodno promatra kao neodvojivo od ljudskog djelovanja, kao proizvod socijalne i kulturne konstrukcije. Poputnina neposrednosti, autentičnosti, sublimnosti, koja je dugo vremena pratila poimanje i izvođenje prirode pokazuje se prijepornom, a aktualna politika održivosti suočava se s dinamikom iskorištavanja, pri čemu jedno nužno ne isključuje drugo.Trebam spomenuti da umjetnici pritom ne moraliziraju. Iako izazivanje imaginacije za sobom povlači i pitanje dokle smo stigli sa svojim željama za stapanjem s prirodom i poniranjima u stanja harmonije, umjetnici se ne priklanjaju određenom uvjerenju, već ljudskoj moći samoobmane pristupaju s dozom zabave i humora, propuštajući različite stavove.

                                                                                                                                  
Iva Gobić rođena je u Rijeci 1973. Diplomirala je Likovnu kulturu (Odsjek grafike) na Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1997. Poslijediplomski studij iz restauracije (knjižnij uveza) pri Akademiji likovnih umjetnosti  i oblikovanja u Ljubljani završava 2011. Od 2004. radi kao voditeljica Odjela za konzervaciju i restauraciju papira i knjiga pri Državnom arhivu u Rijeci. Od 2008. do 2010. predaje kolegij Knjige-objekti pri katedri za Grafiku na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu sudjeluje od 1997. Članica je HDLU-a Rijeke i Istre.  

izmedju redaka_s.JPG Portrait of the sea_s.JPG  

Iva Gobić, Između redaka, 2012.
Iva Gobić, Portrait of the sea, 2012.

                                                                                                                        
Dražen Vitolović rođen je u Rijeci, gdje je diplomirao Likovnu kulturu pri Pedagoškom fakultetu. Magistrirao je iz kolegija skulpture na Akademiji likovnih umjetnosti  i oblikovanja u Ljubljani. Sudjelovao je na više projekta, grupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je HZSU-a i HDLU-a Rijeke i Istre.

waste management_s.jpg  modularna konstrukcija_s.jpg

Dražen Vitolović, Waste Management, 2012.
Dražen Vitolović, Modularna konstrukcija, 2012.

Izložbu prati izdanje dvojezičnog kataloga. Realizirana je sredstvima Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke.

 

Powered by iSite