English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
Rijeka foto festival 2012.


rffLogo.jpg

Strpljivo oko, pejzažna fotografija u zbirci MMSU-a, 13. 11. - 22. 12. 2012., MMSU


Projekt Tragovima Tose Dabca, autora Heiko Daxla, Ingeborg Fülepp i Sibylle Hoessler22. 11. -22. 12. 2012., MMSU 


Turistički pejzaži, samostalna izložba suvremenog nizozemskog fotografa Dik Bouwhuisa,   27. 11. -22. 12. 2012., Mali salon


 

Strpljivo oko, pejzažna fotografija u zbirci MMSU
13. 11. - 22. 12. 2012., MMSU

Kustosica izložbe: Sabina Salamon

mmsu_ STRPLJIVO OKO 2-4.jpg

Treći po redu Rijeka foto festival, predstavit će tri izložbe koje će se otvarati tijekom studenog. Započevši u utorak, 13. studenog u 19 sati u MMSU, predstaviti će dvadeset i šest autora kojima je tema pejzaž, a čiji se radovi s izuzetkom jedne autorice, nalaze u Zbirci fotografija MMSU-a. Izložba nosi naslov Strpljivo oko, podsjećajući na objektiv fotoaparata, fotografa koji birajući kadar, strpljivo čeka trenutak, te gledatelja koji promatrajući fotografiju, pomno razabire detalje. Najstarija izložena fotografija seže u 1933. godinu, a najmlađa u 2011., donoseći uži izbor iz više od šesto fotografija iz Zbirke. Namjera je publici pokazati što sve možemo smatrati pejzažnom fotografijom. Nešto opsežniji katalog, čije grafičko oblikovanje potpisuje dizajnerski dvojac Marino Krstačić Furić i Ana Tomić, donosi primjere koji svjedoče o širokom rasponu pejzaža u fotografiji. U više tematskih cjelina, katalog predstavlja, panorame, noćne prizore i situacije iz urbanog života, te rjeđe zastupljene, ratne fotografije.
Izbor teme pejzaža proizlazi iz zapažanja da je pejzaž vrlo star motiv likovne umjetnosti, uz portret, predstavlja jedan od prvih tema fotografije. Kao primjer navodimo heliograf Josepha Nicéphora Niépcea, koji nosi naziv Pogled kroz prozor na travu, a službeno se smatra prvim svjetlosnim zapisom uopće. Listajući zbirku fotografije, obraditi će se nekoliko tema kao što su veza slikarstva i fotografije, podvrste i glavne odlike analogne naspram digitalne fotografije. Izložba će pokazati slijedeće autore: Viktora Hreljanovića, Josipa Klaricu, Tošu Dabca, Ranka Dokmanovića, Borisa Cvjetanovića, Darka Bavoljaka, Mariju Braut, Ivana Posavca, Pedru Meyera, Željka Vukušića, SofijuSilviu, Chrystel Lebas, Sandru Vitaljić, Marcusa Doylea, Isabelle Hayeur.
Sabina Salamon, iz kataloga izložbe


Projekt Tragovima Tose Dabca, Heiko Daxl, Ingeborg Fülepp i Sibylle Hoessler
22. 11. -22. 12. 2012., MMSU

Sibylle Hoessler1.jpg

Sibylle Hoessler, crno bijela fotografija

Neposredno nakon otvaranja prve izložbe RFF-a, u drugom dijelu izložbene sale MMSU-a, u četvrtak, 22. studenog u 19 sati, predstavit ćemo zajedničku izložbu, nedavno preminulog Heika Daxla, te Ingeborg Fulepp i Sybille Hoessler, inspirirane radom Toše Dabca. U njihovoj izložbi osjeća se suprotnost nekad-danas, staro-novo, nepoznato-poznato,...što medij fotografije i videa s lakoćom mogu dočarati.
Izložba će u prostoru MMSU riječkoj publici pokazati ciklus fotografija i videa snimljenih u kolovozu 2011. u Rijeci, oslanjajući se na fotografije Toše Dabca iz njegovog Riječkog dnevnika. Autori Heiko Daxl i Ingeborg Fülepp boravili su dva tjedna u Rijeci u okviru EU projekta X-OP (
http://www.x-op.eu/) u kojem je MMSU sudjelovao i pridonio istraživanju Riječke baštine s namjerom usporedbe i stvaranja nove tematske okosnice grada, nekad i sada. Projekt je i ove godine podržan od Grada Rijeke.
Na seriju fotografija i videa Daxla i Fülepp nadovezala se je i berlinska fotografkinja Sybille Hoessler. Referirajući se na Dabčev opus, napravila je nekolicinu portreta, ljudi s ulice iz perspektive današnjice. Ovaj rad bit će posložen u ritmičnoj promjeni starog i novog. Sliku i vizualno, popratit će zvukovi, kao i kolaži originalnih zvukova snimljenih na ulicama Rijeke i Zagreba.


Turistički pejzaži
, Dik Bouwhuis
27. 11. -22. 12. 2012., Mali salon

Treći dio RFF-a otvorit će se u Malom salonu, 27. studenog. Zadržavajući se na temi pejzaža, kao i dosadašnji Rijeka foto festivali, izložba nizozemskog autora Dika Bouwhuisa okupit će tridesetak fotografija, pod naslovom Turistički pejzaži.
Izložba predstavlja ciklus koji je nastao u gotovo dva desetljeća obilaska (turističke) obale Sredozemlja, od Španjolske, snimljene početkom devedesetih, do Hrvatske i Crnogorske obale snimljenih prošle godine. Više od trideset fotografija velikog formata donijet će neobične prizore iz turističkog pejzaža obilježenog najčešće začudnom arhitekturom i opustjelim predjelima tijekom zimskog perioda. Izložba je realizirana suradnjom s HDLU Zagreb i Galerijom Zuccato iz Poreča.Stručna vodstva:
MMSU, četvrtak, 15. 11. u 18 sati
MMSU, četvrtak, 29. 11. u 12 sati
Mali salon, utorak, 4. 12. u 18 sati
MMSU, utorak, 11. 12. u 18 sati


Nadia.jpg

Serija Modeli domova, Isabelle Hayeur, Nadia, 2004. g., ink jet print, polipropilen; digitalna fotomontaža, 1090 x 1570 cm

Powered by iSite