English
New Link
Aktivnosti
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka
 
Prijava na mailing listu
e-mail *
Polja označena s (*) su obavezna.
 
Pretraživanje
SOFT CONTROL
logo.jpgJAVNI POZIV ZA PROJEKT ‚SPAJALICA’

SOFT CONTROL 2012. – 2015.

www.softcontrol.info
http://www.mmsu.hr/Default.aspx?art=537


MMSU objavljuje Poziv za privremene umjetničke projekte u javnom prostoru pod zajedničkim nazivom Spajalica. Vrijeme izvedbe i trajanja projekata biti će od 15. travnja do 30. svibnja 2014. u Rijeci, u susjedstvu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci: na području ulica Dolac, Frana Kurelca, Erazma Barčića, Rudolfa Strohala, stuba Hotela Bonavia, Trga 139. brigade, do galerije Mali salon na Korzu 24 (Google maps).

Rok za prijavu: Poziv je otvoren do 15. prosinca 2013., a obavijest o prihvaćenim prijedlozima bit će objavljena do kraja siječnja 2014. na web stranici Muzeja,
www.mmsu.hr; primljeni sudionici biti će osobno kontaktirani putem e-maila. Prijave će razmatrati peteročlani žiri: Alen Floričić, umjetnik; Anja Bogojević, kustosica; Branka Vujanović, kustosica; Ksenija Orelj, kustosica; Sabina Salamon, kustosica.

Napomene za predlagatelje:
1. Prava sudjelovanja imaju pojedinci ili kolektivi s područja Republike Hrvatske i EU.
2. Mogu se predložiti već postojeći, odnosno novi radovi. Prijave se šalju poštom na adresu: MMSU, Dolac 1/II, 51000 Rijeka, ili e-mailom:
mmsu.rijeka@gmail.com s naznakom 'Natječaj SoftControl'. Osobe za kontakt su Ivo Matulić, ivo.matulic@mmsu.hr, +385(0)51492621 i Ksenija Orelj, ksenija.orelj@mmsu.hr.
3. Na natječaj se mogu prijaviti najviše dva rada.
4. Prijavnice bez tražene dokumentacije žiri neće razmatrati smatrajući ih nepotpunim.
5. Prijavnicu za Natječaj možete dobiti
OVDJE
6. Odabrani predlagatelji radove dopremaju/otpremaju o vlastitom trošku.
7. Materijali dostavljeni uz prijavnicu (CD, DVD, fotografije) neće se vraćati predlagatelju.
8. Honorar po projektu iznosi 3.000,00 kn bruto, a maksimalni iznos za produkciju pojedinog projekta iznosi 7.000,00 kn bruto.
9. Putne troškove i smještaj u trajanju od najviše tri noćenja pokriva organizator.

Napomena za inozemne umjetnike:
U sklopu Poziva predviđena su dva rezidencijalna boravka za inozemne umjetnike koji žele realizirati projekte u javnom prostoru. Rezidencijalni boravak moguć je u trajanju do 20 dana, u periodu od 1. travnja do 30. svibnja. Prijavnicu je potrebno poslati poštom na adresu: MMSU, Dolac 1/II, 51000 Rijeka, ili e-mailom:
mmsu.rijeka@gmail.com s naznakom 'Natječaj SoftControl – rezidencijalni boravak'. PRIJAVNICA

Napomena za edukativni program:
Zaseban edukativni program (u suradnji s Milicom Đilas, višim muzejskim pedagogom) odnosi se na intervenciji u javnom prostoru koju predlaže umjetnik, a koncept razrađuje i realizira u suradnji s grupom srednjoškolaca.
Ciljna skupina su srednjoškolci (16 i 17 godina) koji su 2013. sudjelovali u edukativno-istraživačkom projektu Srednjoškolci u javnom prostoru, koji se bavio javnim prostorima i načinima na koje ih koriste mladi,
Default.aspx?art=571&sec=4
Pojedinci ili kolektivi zainteresirani za prijavu mogu poslati prijedlog poštom na adresu: MMSU, Dolac 1/II, 51000 Rijeka, ili e-mailom: mmsu.rijeka@gmail.com s naznakom 'Natječaj SoftControl – edukativni program.

PRIJAVNICA za Spajalicu>Copulu treba sadržavati:
1. Ispunjenu
prijavnicu
2. Opis koji će žiriju omogućiti uvid u predložen rad putem primjerene dokumentacije (skica, foto, video zapis ili dr.)
3. Tehnički opis izvedbe s predviđenom lokacijom i trajanjem (način postavljanja i skidanja rada te popis potrebne tehničke opreme)
4. Troškovnik za realizaciju projekta (s uključenim autorskim honorarom te iznosom osiguranja, ukoliko je ono potrebno)

Nacrt projekta: Spajalica#2 / Copula#2
Polazeći od često isticane povučenosti muzejske zone, izmještenosti iz javnog prostora kao posljedice uvučenosti u programske zadatke skupljanja i čuvanja, projekt postavlja pitanja o načinima ponovnog aktiviranja javnog prostora i o prisutnosti umjetnosti u njemu. Nadovezujući se na poticaj drugačijeg reguliranja prostora društvenosti i samog slobodnog vremena, želimo okupiti suvremene umjetničke prakse koje uznemiruju status quo, ističu prikrivene, premještene ili zanemarene sadržaje u urbanom okruženju, bez obzira kakvim se pristupom ili medijem umjetnici koriste.
Pozivaju se prijedlozi koji će markirati prisutnost Muzeja u njegovom susjedstvu, odstupajući od tradicionalnih komemorativnih pristupa i permanentnih skulpturalnih rješenja, transformirajući 'pasivne' pripovijesti u fizičku i simboličku prisutnost; koncentrirajući se na aktualne društvene teme i odnose, ili povezujući se sa svakodnevnim životnom praksom na razmeđi privatnog i javnog, faktografskog i fikcijskog. U medijskom smislu, projekt podržava performativne i participativne radove, urbane intervencije i outdoor instalacije čija se publika – korisnici ili pak sudionici, ne mogu unaprijed predvidjeti. Tražimo pristupe koji javni prostor otvaraju i adresiraju publiku koja ne pripada standardnom krugu umjetničkih zbivanja.
Temeljne smjernice projekta su ostvarivanje prisutnosti suvremene umjetnosti u javnom prostoru i komuniciranje Muzeja s njegovim urbanim okruženjem, osobito unutar užeg susjedstva u kojem egzistira. Posebno nas zanima kako možemo otvoriti vrijeme u njegovom društvenom i javnom karakteru. Kao sporne točke u današnjem iskustvu vremena, ističu se nedostatak slobodnog vremena i pomanjkanje vremena za privatne odnose i društvenost. Povezanu stranu čine sve veća zauzetost obavezama i poslom, označenim fleksibilnim radnim satima koji gutaju značenje i postojanje drugačijih formi temporalnosti. Dominantni model vremena postaje “beskonačni dan“, u kojem smo stalno zauzeti, kontinuirano u pogonu i već nekom pregnuću, pa stoga i suspregnuti od stvarnosti vremena i aktualnog okruženja.
U Spajalici nas zanima kakvi pristupi mogu kontrirati ubrzanom iskustvu vremena i njegovoj podređenosti globalnoj utrci kapitala. Obzirom da je vrijeme za sretanje umjetnosti primarno određeno fiksnim radnim vremenom institucija ili galerija te nestajućim slobodnim vremenom publike, nerazdvojivo je pitanje, možemo li u otvorenim uvjetima javnog prostora proširiti vrijeme za umjetnost. Kakve prakse i koji formati mogu istaknuti osjećaj zajedničkog protjecanja vremena, uzajamne povezanosti i kreiranja pažnje? Oslanjajući se na model spajalice, kroz povezivanje utopijskih i praktičnih scenarija, projektom pokušavamo okupiti alternativne modele korištenja vremena i kreiranja pažnje.

EU_flag_cult_SL.jpg “With the support of the Culture Programme of the European Union”

Powered by iSite